Condrocalcinosi

La condrocalcinosi és una malaltia articular crònica que s’esdevé a conseqüència d’un excessiu dipòsit de cristalls de pirofosfat càlcic al cartílag articular. Bé que se’n desconeix la causa, hom pensa que hi podria haver una predisposició genètica a patir-ne, perquè sovint en unes mateixes famílies hi ha diverses persones que en són afectades. Igualment, es considera que podria ésser secundària a diverses malalties metabòliques o endocrinològiques com ara la gota, l’hipotiroïdisme, l’hiperparatiroïdisme o l’hematocromatosi, que sovint es presenten acompanyades de condrocalcinosi.

Aquesta alteració se sol manifestar amb atacs aguts causats per l’alliberament sobtat de cristalls de pirofosfat càlcic a l’interior de l’articulació. Aquestes crisis poden comprometre qualsevol articulació o més d’una a la vegada, i sovint afecten els genolls o els canells. Durant els atacs, les articulacions apareixen tumefactes, vermelles i són doloroses. El dolor s’exacerba amb el moviment i per la pressió més petita. Les crisis agudes poden durar des d’uns quants dies fins a tres mesos, i després desaparèixer sense deixar seqüeles. En general, es repeteixen amb una certa periodicitat.

Una altra manifestació de la condrocalcinosi és la deformació progressiva dels extrems ossis articulars, causada pel dipòsit continuat dels cristalls de pirofosfat càlcic al cartílag articular. Aquesta deformació sol ésser més manifesta als membres inferiors, s’acompanya de dolor i al llarg dels anys pot provocar una desviació de les cames.

La diagnosi s’efectua a través d’una anàlisi del líquid sinó vial de la cavitat articular afectada, que permet de detectar la presència de cristalls de pirofosfat càlcic. En les radiografies, és possible d’observar calcificacions, per exemple dels meniscs dels genolls i dels cartílags d’altres articulacions.

Hom en basa el tractament en el repòs i l’administració d’analgèsics i antiinflamatoris.