Limfografia

L’anomenada limfografia consisteix en l’estudi radiogràfic dels vasos i els ganglis limf àtics amb la injecció d’una substància de contrast, en aquest cas l’anomenat blau d’Evans, en els petits vasos limfàtics terminals de la superfície cutània de les mans o els peus.

Per a realitzar-la, cal en primer lloc localitzar un d’aquests vasos limfàtics terminals amb un instrumental adequat, separar-lo dels teixits veïns i introduir-hi una xeringa de diàmetre micromètric. A continuació, i durant diverses hores, s’efectua una descàrrega contínua de la substància de contrast, que progressivament va pujant pels vasos, els ganglis i els conductes limfàtics fins que és abocada finalment al sistema venós. Durant aquestes hores es realitzen diverses plaques radiogràfiques i s’efectua un estudi radioscòpic monitoritzat en una pantalla.

Les imatges limfogràfiques permeten d’observar amb claredat els vasos i els ganglis limfàtics com també de deduir la velocitat amb què circula la limfa. Així, hom considera que la limfografia és un estudi molt valuós quan cal detectar processos obstructius, com és el cas de la limfangitis, el limfoedema o els tumors limfàtics.