El que cal saber de l’hallux valgus i el galindó

  • L’hallux valgus és una deformació de l’avantpeu consistent en la desviació del dit gros cap a la vora exterior del peu. Sovint, l’hallux valgus s’acompanya d’una altra deformació, el galindó, una prominència formada a prop de l’arrel del dit gros, i que accentua la desviació que l’hallux valgus comporta.
  • La prevenció de l’hallux valgus és senzilla, ja que en general és causat per la utilització d’unes sabates que comprimeixen l’avantpeu, per exemple quan el calçat és molt estret, ajustat i de taló alt. Convé fer servir sabates de puntera ampla, pell flexible i de taló no superior a 5 cm.
  • L’hallux valgus es genera lentament, al llarg de diversos anys. Es presenta a partir de quaranta anys d’edat i és nou vegades més freqüent en les dones que en els homes. En un primer moment, només provoca molèsties a la part davantera del peu que desapareixen amb el repòs, però, si es deixa evolucionar sense corregir-ne els factors causals, la molèstia esdevé dolor i les deformitats s’accentuen.
  • L’únic tractament eficaç és la intervenció quirúrgica, amb la qual s’aconsegueix que l’avantpeu recuperi la funcionalitat. Fins que no s’hi apliqui la cirurgia, és possible de seguir algunes mesures que milloren la situació, com ara l’ús d’un calçat adequat i coixinets què separin els dits sobreposats.
  • Els galindons s’infecten fàcilment, perquè la presència de gèrmens és habitual en aquesta zona. Per tal de prevenir-ne la infecció, és molt important de rentar-se els peus diàriament amb molta aigua i sabó, i no raspar les callositats amb objectes tallants o llimes.
  • Cal tenir present que, si després de la intervenció quirúrgica correctora hom continua emprant un calçat inadequat, és possible que la deformació es torni a generar.