Termografia mamària

La termografia mamària és un mètode diagnòstic consistent en el registre fotogràfic de la mama amb una tècnica especial que mostra amb diverses tonalitats les zones que tenen temperatures diferents.

Aquesta tècnica es basa en el fet que tots els teixits de l’organisme desprenen una determinada quantitat d’escalfor, deguda a les reaccions metabòliques que tenen lloc a l’interior de llurs cèl·lules. La quantitat d’escalfor despresa varia segons el grau d’activitat del teixit. A més, la temperatura d’un teixit també varia segons el grau d’irrigació sanguínia que rep, ja que la sang, igualment, aporta escalfor. Així, per exemple, els teixits cancerosos desprenen una gran quantitat d’escalfor, pel fet que llurs cèl·lules tenen una activitat metabòlica molt intensa i que solen trobar-se ricament irrigades per vasos sanguinis.

L’eliminació d’escalfor dels teixits origina l’emissió de raigs infrarojos que són invisibles per a l’ull humà. Tanmateix, però, emprant sensors especials, aquests raigs es poden detectar i registrar en una placa fotogràfica. Les termografies es fan amb unes plaques especials que adopten un color diferent segons la intensitat de raigs infrarojos emesos per cada zona examinada. Així s’obté una imatge de la part del cos examinada, en aquest cas la mama, en què cada zona queda dibuixada amb un color diferent segons el seu grau d’activitat. Així es poden detectar fàcilment les zones de la mama on hi ha una activitat cel·lular anòmala i sovint es poden diferenciar els tumors benignes dels malignes.