Botulisme

Definició

El botulisme o alantiasi és una intoxicació molt greu —i sovint mortal— bé que poc freqüent al nostre medi. És deguda a l’entrada a l’organisme, en general per via digestiva, d’una toxina elaborada per un bacteri anomenat Clostridium botulinum.

Causes i freqüència

El Clostridium botulinum és un bacteri grampositiu que pertany al gènere Clostridium, àmpliament distribuït pel terra i els sediments aquosos, molt resistent a la calor i la dessecació, i que quan es troba en medis anaerobis, és a dir, mancats d’oxigen, elabora una exotoxina molt potent, l’anomenada exotoxina botulínica, de la qual hi ha diversos tipus. Aquesta toxina constitueix una de les substàncies verinoses més potents que es coneixen en l’actualitat, ja que es calcula que amb 1 g n’hi hauria prou per a causar la mort de milions de persones.

La causa del botulisme és la ingestió de l’exotoxina botulínica, la qual cosa només es pot presentar quan es consumeixen productes alimentaris de llauna o de pot, o embotits elaborats amb aliments contaminats per aquest germen. Aquests productes, pel fet que no contenen oxigen, són idonis per al desenvolupament del germen i li permeten d’elaborar l’exotoxina.

Tanmateix, però, en la pràctica, aquesta circumstància és molt excepcional, ja que durant l’elaboració industrial d’aquests productes els aliments són sotmesos a diversos procediments —com ara bullir-los o afegir-los concentracions importants de sal, sucre o conservants àcids—, que són letals per aquests bacteris o bé impossibiliten l’elaboració d’exotoxina. Així, al nostre medi, el botulisme només es presenta esporàdicament, i anualment solament se’n declaren una desena de casos en tot l’estat espanyol, en general causats pel consum de conserves casolanes no preparades industrialment.

Després d’ingressar a l’organisme per via digestiva, la toxina botulínica comença a ésser absorbida ràpidament per la mucosa gàstrica —tot i que també és absorbida després per la mucosa intestinal—, i amb la circulació sanguínia ateny el teixit nerviós i bloca l’alliberació d’un neurotransmissor anomenat acetilcolina.

Manifestacions, evolució i pronòstic

Les manifestacions se solen presentar al cap d’entre 12 hores i 36 després del consum d’aliments que contenen la toxina botulínica. Tanmateix, però, quan la quantitat de toxina ingerida és reduïda, el període d’incubació es pot estendre durant uns dies; a més, en aquests casos, les manifestacions són lleus.

Les manifestacions inicials més freqüents són sensació d’intensa sequedat bucal —que no s’atenua després del consum de líquids—, intolerància de la llum, visió borrosa i dificultat per a pronunciar les paraules i empassar aliments o líquids. En aquestes primeres hores es poden presentar igualment nàusees i vòmits, diarrees i, després, restrenyiment i hipotensió arterial. Més endavant, al cap d’unes hores o uns dies, segons la gravetat del trastorn, es comença a manifestar una paràlisi que afecta simètricament els grups musculars de tots dos costats del cos, des del cap fins a les extremitats inferiors, i que, en els casos greus, mena a una paràlisi cardiorespiratòria d’evolució fatal. Durant l’evolució del trastorn no s’eleva la temperatura corporal i el pacient es manté lúcid.

Segons dades estadístiques, aquest trastorn és mortal en un 30% a 70% dels casos greus, és a dir, dels casos en què les manifestacions es comencen a manifestar al cap de 36 hores del consum d’aliments enverinats.

Diagnosi i tractament

La diagnosi es basa en la simptomatologia i l’eventual aparició dels mateixos símptomes en les persones que, recentment, havien compartit un àpat. La confirmació diagnòstica s’obté amb la determinació de la toxina o del mateix germen en l’aliment sospitós, i ocasionalment per la detecció de la toxina en la sang del malalt.

El tractament, que s’ha de realitzar en una unitat hospitalària, consisteix bàsicament en l’administració de sèrum antitoxina botulínica, eventualment rentats gàstrics i ènemes —per a eliminar la toxina que l’organisme encara no hagi absorbit—, i assistència cardiorespiratòria del malalt.

Profilaxi

En elaborar conserves casolanes hom recomana de bullir els aliments prèviament en una olla a pressió almenys durant trenta minuts, per tal d’eliminar els C. botulinum que s’hi puguin trobar. D’altra banda, abans de consumir aliments conservats casolans, convé bullir-los durant deu minuts ja que amb l’ebullició es desnaturalitza la toxina botulínica.

Característiques principals del botulisme
agent causal: exotoxina elaborada pel Clostridium botulinum
hàbitat del microorganisme: el terra, sediment d’aigües
font d’infecció: aliments contaminats, sobretot les conserves casolanes
vies de contagi: digestiva
període d’incubació: en general entre 12 hores i 36
manifestacions: visió borrosa, sequedat bucal, paràlisis musculars
complicacions: paràlisi cardiorespiratòria
profilaxi: cures especials en preparar les conserves