El que cal saber de la sífilis

  • La sífilis és una malaltia infectivocontagiosa, provocada per un bacteri denominat Treponema pallidum, que en les fases inicials cursa amb lesions i erupcions cutànies de diversos tipus i que, si no és tractada adequadament, al cap de molts anys pot causar alteracions serioses i irreversibles a gairebé tot l’organisme.
  • El contagi de la sífilis es produeix, entre els adults, pràcticament sempre per via sexual a través del contacte amb les lesions cutaneomucoses d’una persona infectada.
  • Les dones embarassades que pateixen de sífilis a partir del quart mes de l’embaràs poden transmetre la infecció al fetus, per via transplacentària.
  • Antigament, la malaltia causava estralls, ja que es presentava en forma de pandèmies que assolaven pràcticament tot el món, i no hi havia cap procediment efectiu per a combatre-la. En l’actualitat, tot i que la sífilis continua essent endèmica gairebé a tot el món, al nostre medi quasi sempre es tracta durant les primeres fases i, per tant, no origina més complicacions.
  • La sífilis també és coneguda amb el sobrenom de ‘la gran simuladora’, perquè les lesions cutaneomucoses que apareixen durant les primeres fases de la malaltia poden confondre’s amb nombrosos trastorns.
  • L’ús de preservatius constitueix una de les mesures preventives més eficaces contra la sífilis. A Finlàndia, per exemple, on la utilització del preservatiu és una pràctica generalitzada entre els adolescents, la incidència de la infecció, com la de moltes altres malalties de transmissió sexual, per exemple la gonorrea o la infecció pel virus de la SIDA, és notablement inferior a la d’altres països.
  • Cal considerar que el fet de contreure una malaltia venèria, com la sífilis, no és un acte vergonyant que hagi d’originar prevencions a l’hora d’adreçar-se al metge, ja que és l’única forma d’aturar la cadena de transmissió de la malaltia