El que cal saber de la tos ferina

  • La tos ferina és una malaltia infectivocontagiosa d’origen bacterià que incideix especialment en infants petits i origina fonamentalment una tos molt característica, que es presenta en forma d’accessos paroxístics i s’acompanya d’un estridor o xiulet sonor i ronc.
  • El tractament, que consisteix en l’administració d’antibiòtics, és eficaç quan s’instaura en les primeres fases de la malaltia perquè evita eventuals complicacions. Per aquesta raó, si un nodrissó o infant petit presenta catarro nasal, inflamació conjuntival i síndrome febril, convé de consultar de seguida el metge, ja que es pot tractar de les manifestacions que precedeixen l’aparició dels típics accessos de tos.
  • Per a facilitar el drenatge de les secrecions bronquials s’aconsella de practicar dues o tres vegades al dia un massatge colpejant suaument el tòrax i l’esquena de l’infant, després de col·locar-lo amb el cap més baix que les cames, efectuant els moviments sempre en direcció al cap.
  • Per a evitar el contagi a d’altres persones, convé que l’infant afectat romangui aïllat, i evidentment que no vagi al col·legi, fins passades tres setmanes de l’inici dels accessos de tos, fins i tot quan ja han remès les manifestacions.
  • Si bé els infants petits han de fer repòs al llit, perquè en ells la malaltia és més greu, els més grans que presenten manifestacions lleus no han d’estar-se necessàriament al llit.
  • És molt important que l’infant que n’és afectat estigui en un ambient tranquil i ben airejat, ja que diversos estímuls poden desencadenar o augmentar els accessos de tos, com ara emocions, canvis de temperatura o aspiració de fums.