El que cal saber de la toxoplasmosi

  • La toxoplasmosi és una parasitosi deguda al protozou Toxoplasma gondii, que pot infectar totes les espècies d’animals mamífers, inclòs l’ésser humà, i algunes espècies d’ocells i rèptils.
  • En l’home, el contagi es produeix per ingestió de carn d’herbívors infectats com ara porcins, bovins, ovins o aviram; o de fruita o verdura contaminada per matèries fecals procedents de gats infectats.
  • Si bé la toxoplasmosi és una malaltia generalment banal, que en la majoria dels casos evoluciona de manera asimptomàtica i per tant no és diagnosticada, en dones embarassades pot causar lesions greus al fetus, i en persones immunodeprimides, com ara afectats de SIDA o de tumors malignes en fases avançades, pot ésser mortal.
  • Les persones que han estat afectades de toxoplasmosi hi queden immunitzades per sempre, ja que després de la infecció l’organisme elabora uns anticossos que es mantenen tota la vida i que eviten, en condicions normals, que el procés infecciós es reactivi o es torni a produir.
  • Per tal de prevenir la toxoplasmosi congènita, que afecta els fills de dones embarassades que pateixen de toxoplasmosi en la fase aguda, en els controls mèdics que aquestes dones segueixen per a la gestació es realitzen periòdicament anàlisis de sang on es pot detectar l’eventual desenvolupament d’aquesta malaltia.
  • La majoria de les dones embarassades posseeixen anticossos contra aquest paràsit, ja que prèviament han patit aquesta malaltia, encara que hagi passat desapercebuda. Tanmateix, si això no es demostra mitjançant les anàlisis de sang pertinents, és aconsellable que les dones embarassades procurin no menjar fruita o verdura que no estigui ben rentada, ni carn crua o mal cuita, i no tenir contactes amb gats.
  • Per prevenir el desenvolupament de la infecció en els gats, i per tant la transmissió a través de les matèries fecals d’aquests, convé alimentar els gats domèstics amb carn cuita o, si de cas, amb productes alimentaris enllaunats, que durant l’elaboració han estat ben cuinats.