Papil·lomatosi laríngia

La papil lomatosi laríngia és un trastorn caracteritzat per la formació, a la laringe, de nombrosos papil·lomes, unes masses blanquinoses de superfície rugosa, d’un aspecte que recorda el d’una col-i-flor. L’estructura dels papil·lomes és similar a la de les berrugues vulgars de la pell, i consisteix fonamentalment en formacions prominents de teixit conjuntiu que conté nombroses fibres i vasos sanguinis, coberts per teixit epitelial constituït per diverses capes de cèl·lules, les més superficials de les quals poden haver mort i contenir queratina abundant que els confereix duresa.

No es coneix exactament la causa per la qual es formen els papil·lomes, però sovint es contagien d’una persona a una altra, de manera que probablement es produeixen, com les berrugues cutànies, a causa d’una infecció vírica.

La papil·lomatosi laríngia es presenta sobretot en infants de 3 a 12 anys d’edat. Ocasionen en general disfonia, que causa una veu ronca, i en alguns casos poden produir dificultat respiratòria per obstrucció de les vies aèries. La diagnosi s’estableix per laringoscòpia, que permet l’observació de les lesions típiques.

L’únic tractament possible en l’actualitat és Pextirpació dels papil·lomes, amb una intervenció quirúrgica o l’aplicació de raigs làser. Tanmateix, però, sovint els papil·lomes es tornen a formar després de la intervenció i han d’ésser extirpats novament. En general, en arribar a la pubertat ja no es tornen a reproduir.

Quan ocasionen una dificultat respiratòria greu abans de l’operació cal de vegades efectuar una traqueotomia, és a dir, una obertura al coll que comuniqui directament la tràquea amb l’exterior. Si els papil·lomes es reprodueixen sovint i es requereixen intervencions repetides, en alguns casos és preferible deixar una traqueotomia permanent fins a la pubertat.

En els adults, aquesta malaltia és molt estranya. Es pot presentar de vegades aïlladament, i en aquest cas els papil·lomes es poden transformar en un càncer laringi. Cal extirpar-los i examinar-los per a descartar que es tracti d’un càncer laringi o d’una lesió precancerosa, o bé per a prevenir-ne la malignització.