Cos estrany al nas

Hom parla de cos estrany al nas quan un objecte qualsevol entra accidentalment a les fosses nasals. La introducció de cossos estranys al nas no és gaire habitual en els adults, però sí que ho és en els infants, sobretot els més petits, que sovint s’introdueixen objectes a les fosses nasals mentre juguen.

Els cossos estranys introduïts són molt variats, però els que poden quedar retinguts fàcilment a l’interior de les fosses nasals i originar trastorns són els més petits i de forma arrodonida, com ara pedres petites, boletes, pèsols o mongetes. En general, al principi no generen molèsties, de manera que l’infant no es queixa ni els seus familiars observen cap trastorn. Tanmateix, però, els cossos estranys obstrueixen parcialment o completament la fossa nasal on es localitzen, dificulten el pas de l’aire i el drenatge de les secrecions mucoses, irriten la mucosa i n’originen la inflamació. Les secrecions acumulades en una zona mal ventilada constitueixen un medi idoni per al desenvolupament de microorganismes, de manera que al cap d’un cert temps es produeix una infecció i, per tant, s’intensifica la inflamació de la mucosa nasal. La infecció origina una secreció nasal pudent, de vegades sangonosa, per una sola fossa nasal. La presentació d’aquest trastorn en un infant petit és característic dels cossos estranys introduïts al nas.

Per a confirmar-ne la diagnosi, hom efectua una rinoscòpia, en què s’observa la mucosa nasal tumefacta i es pot veure el cos estrany, per bé que de vegades es troba amagat per la mateixa inflamació.

Els cossos estranys no solen sortir del nas espontàniament, perquè la mateixa inflamació disminueix el diàmetre interior de la fossa nasal. A més, els cossos estranys vegetals absorbeixen aigua de les secrecions nasals i s’engrosseixen, la qual cosa en dificulta l’expulsió. Per aquesta raó de vegades cal extreure’ls. Mai no s’ha d’intentar de fer-ho amb unes pinces perquè d’aquesta manera només s’aconsegueix d’introduir l’objecte encara més, pel fet que sol tenir una forma arrodonida i això en dificulta la prensió, i perquè en general és impossible d’obrir les pinces a l’interior de la fossa nasal inflamada. Per a extreure’ls correctament hom instil·la prèviament al nas una solució anestèsica i vasoconstrictora que disminueix la tumefacció. L’extracció és efectuada amb un instrument que té un ganxo arrodonit que s’introdueix per darrere del cos estrany i l’empeny després cap endavant.