- Les vegetacions adenoides són unes formacions de grandària variable localitzades al sostre de la nasofaringe, per darrere de les fosses nasals, que es formen sovint en els infants a conseqüència del desenvolupament exagerat de l’amígdala faríngia i què solen remetre espontàniament a partir de la pubertat.
- Si les vegetacions adenoides són petites, no solen generar cap mena de problema. Quan són més grosses, però, poden causar diversos trastorns, ja que obstrueixen el pas de l’aire de les fosses nasals a la faringe i poden obstruir igualment els conductes que comuniquen l’orella mitjana amb la faringe.
- Les vegetacions adenoides poden experimentar inflamacions i originar adenoïditis agudes, a causa d’infeccions, com les que es produeixen sovint a conseqüència d’una rinitis o una faringitis aguda. Per això cal consultar el metge quan, en el curs d’una infecció de les vies respiratòries altes, es presenten obstrucció nasal i secrecions abundants que davallen per la faringe, ja que aquests símptomes poden ésser deguts a una adenoïditis aguda que requereixi tractament amb antibiòtics específics.
- Si les adenoïditis agudes es presenten amb freqüència, és possible que les vegetacions s’inflamin de manera persistent i es produeixi una adenoïditis crònica que ocasiona obstrucció nasal permanent i formació de secrecions nasofaríngies abundants. D’altra banda, en mantenir-se infectades de manera permanent, les vegetacions poden constituir un focus infecciós que sigui capaç d’originar alteracions en altres estructures.
- Quan les adenoïditis es repeteixen sovint, és habitual que l’amígdala faríngia creixi i atenyi una grandària exagerada; aleshores s’origina una hipertròfia de l’amígdala faríngia.
- Els infants amb hipertròfia de l’amígdala faríngia mantenen sempre la boca oberta, perquè la grandària de les vegetacions els impedeix de respirar pel nas.
- Les vegetacions adenoides poden ésser una causa de fracàs escolar, tant perquè originen un cert defecte de l’oxigenació de la sang capaç de reduir el rendiment intel·lectual de l’infant, com perquè afavoreixen la producció de trastorns otològics que poden deteriorar la capacitat auditiva.
- Quan la hipertròfia de l’amígdala faríngia ocasiona infeccions freqüents, trastorns a l’oïda o bé altera el desenvolupament de l’infant, cal recórrer a l’adenoïdectomia o extirpació quirúrgica de les vegetacions adenoides.
- L’adenoïdectomia és una operació senzilla que no sol requerir més d’un dia d’ingrés hospitalari i que permet de recomençar l’activitat normal al cap de poc, sense cap mena de molèstia.