El que cal saber dels tumors faringis

  • Són anomenats tumors faringis els creixements anòmals de determinades cèl·lules de la faringe que, en desenvolupar-se, comprimeixen les estructures més properes i, si són malignes, envaeixen els teixits propers i es disseminen a d’altres òrgans.
  • Un tumor faringi relativament habitual és l’angiofibroma juvenil o fibroma nasofaringi, que afecta especialment persones del sexe masculí durant la pubertat. Es tracta d’un tumor benigne, constituït per fibres abundants i vasos sanguinis que se sol manifestar amb hemorràgies nasals i que, en general, involuciona espontàniament cap a 25 anys o 30, de manera que si no provoca molèsties importants no requereix tractament.
  • Donat cas que l’angiofibroma juvenil provoqui hemorràgies nasals molt abundants, o bé hemorràgies menys intenses però molt repetides, es recorre a l’extirpació quirúrgica.
  • Els tumors malignes de nasofaringe, constituïts per cèl·lules canceroses que envaeixen els teixits veïns i es poden disseminar a d’altres òrgans, constitueixen l’1% del total de càncers.
  • Els tumors malignes de nasofaringe poden passar desapercebuts durant molt de temps perquè creixen lentament i la primera manifestació que originen pot ésser un gangli inflamat, no dolorós, a l’angle de la mandíbula, que l’afectat no considera important. Tanmateix, però, és imprescindible que la diagnosi s’estableixi aviat, ja que un tractament precoç amb radioteràpia pot aconseguir la remissió prolongada del tumor en més de la tercera part dels casos.
  • El carcinoma d’amígdala palatina és un tumor localitzat en una amígdala palatina, constituït per cèl·lules canceroses que envaeixen els teixits propers i es poden disseminar a d’altres òrgans, on reprodueixen el tumor.
  • Cal consultar el metge si es presenta mal de coll persistent, o bé una de les amígdales es troba més grossa del que és habitual i té úlceres o clivelles a la superfície, per tal de descartar la possibilitat que es tracti d’un carcinoma d’amígdala palatina.
  • Gairebé la meitat de les persones afectades per un carcinoma d’amígdala palatina sobreviuen al cap de cinc anys si segueixen un tractament amb radioteràpia i quimioteràpia.
  • Per bé que l’origen dels tumors cancerosos és desconegut, hom creu que els tumors malignes faringis poden ésser provocats per factors irritants, ja que, especialment el carcinoma d’amígdala palatina, són molt més freqüents en persones fumadores i bevedores que en la restà de la població.