El que cal saber de la gastritis atròfica

  • La gastritis atròfica constitueix un trastorn crònic caracteritzat per l’aprimament de la mucosa que revesteix l’interior de l’estómac i per una significativa manca d’activitat per part de les glàndules que hi ha a la paret de la cavitat gàstrica.
  • Per tal d’atenuar la pesadesa i la distensió abdominal que pot provocar la malaltia, convé no realitzar àpats abundants ni tampoc prendre alcohol o medicaments antiinflamatoris. Al contrari, es recomana de realitzar àpats poc abundants unes cinc o sis vegades al dia.
  • Davant la persistència de símptomes com ara cremor d’estómac o pesadesa abdominal que es mantenen intermitentment durant alguns anys, hom recomana d’adreçar-se al facultatiu, ja que, si són deguts a una gastritis atròfica, és important de prevenir o tractar precoçment els trastorns que aquesta malaltia pugui provocar, com ara anèmia o alteracions neurològiques.
  • El problema principal que provoca la gastritis atròfica és una fallada en l’elaboració gàstrica de factor intrínsec, substància fonamental per a l’absorció intestinal de la vitamina B12 continguda als aliments. Així, el tractament es basa en l’administració periòdica de vitamina B12 per via intramuscular.
  • Com que l’aparició de càncer gàstric en persones que pateixen de gastritis atròfica és superior al que és habitual, hom recomana d’efectuar una gastroscòpia anualment, és a dir, l’observació de l’interior de l’estómac a través d’una sonda. Així, donat cas que es detecti un tumor, correspondrà a les primeres fases de desenvolupament, quan és possible de tractar-lo de la manera adequada.