- L’apendicitis consisteix en la inflamació de l’apèndix cecal, és a dir, la prolongació intestinal que neix al cec, o primera porció de l’intestí gros, i no desemboca en cap òrgan o teixit.
- L’apendicitis sol evolucionar de manera aguda, i en aquest cas es manifesta sobretot amb dolor abdominal, vòmits, febre i impossibilitat d’estendre els membres inferiors. Tanmateix, de vegades s’estableix de manera crònica originant molèsties vagues o dolors difusos a l’abdomen.
- Davant la sospita d’apendicitis, habitualment hom procedeix a obrir quirúrgicament la cavitat abdominal i, en cas positiu, a extirpar l’apèndix cecal. D’aquesta manera es prevé la perforació de la paret intestinal i la peritonitis greu que se sol presentar en aquests casos.
- Quan es manifesta un dolor abdominal més o menys persistent, independentment de la localització que presenta, cal consultar el metge, ja que en el cas que es tracti d’una apendicitis caldrà planificar la intervenció quirúrgica de manera immediata. Això és especialment important quan les molèsties doloroses abdominals es manifesten en persones joves, d’entre 15 i 25 anys, ja que en aquesta època de la vida l’alteració és molt freqüent i constitueix la indicació més habitual de cirurgia abdominal.
- Gràcies a les tècniques quirúrgiques de què hom disposa actualment, la intervenció, a més d’ésser breu, no provoca molèsties o complicacions importants. Igualment, amb el tractament quirúrgic s’aconsegueix de guarir definitivament aquest trastorn.