El que cal saber dels tumors benignes o pòlips d’intestí gros

  • Són anomenades tumor benigne o pòlip d’intestí gros un grup de cèl·lules que es reprodueixen ràpidament i originen la formació d’una massa anormal.
  • En la majoria dels casos, aquests tumors es desenvolupen lentament i passen desapercebuts durant molts anys perquè es mantenen asimptomàtics, o bé simplement originen lleus pèrdues de sang que són evacuades amb les matèries fecals.
  • Hi ha persones que pateixen de diverses alteracions genètiques que es transmeten hereditàriament i que es manifesten amb l’aparició d’un nombre molt elevat de tumors a l’intestí gros durant la infantesa. En la majoria d’aquests casos, hi ha antecedents familiars del trastorn. Tanmateix, però, no sempre són coneguts o poden ésser identificats.
  • Segons dades estadístiques, un percentatge relativament elevat d’aquests tumors, a la llarga, i per raons desconegudes, es malignitzen. Així, sempre que són detectats se’n recomana l’extirpació.
  • Alguns dels trastorns hereditaris que es manifesten per l’aparició de nombrosos tumors intestinals, com l’anomenada poliposi eòlica familiar o la síndrome de Gardner, presenten un índex de malignització elevat. Així, les persones que tenen antecedents familiars d’aquests trastorns s’han de sotmetre a controls mèdics periòdics per tal de prevenir un càncer d’intestí gros.
  • L’extirpació d’aquests tumors es pot realitzar per via quirúrgica o bé amb unes pinces especials que s’introdueixen a l’intestí gros per via endoscòpica, a través d’una sonda flexible.
  • Hi ha moltes persones que presenten una tendència especial a desenvolupar tumors intestinals. Així, després de l’extirpació, hom recomana de practicar una colonoscòpia, és a dir, la introducció d’una sonda a l’intestí gros per tal de visualitzar-ne l’interior, cada dos o tres anys. Aquesta recomanació és especialment important quan hi ha antecedents familiars, en els casos en què es desenvolupen diversos tumors alhora i quan el tumor o els tumors extirpats tenen cèl·lules anormals o malignes.