Els fongs són microorganismes eucariotes. Es poden trobar en forma unicel·lular o pluricel·lular.
Els fongs són heteròtrofs, és a dir que per a mantenir el seu metabolisme i reproduir-se necessiten incorporar elements orgànics del medi extern. En general, són sapròfits, és a dir que s’alimenten de la matèria orgànica en descomposició, o bé són paràsits vegetals, i en aquest cas s’alimenten a costa dels organismes vegetals vius. Aquests fongs habiten als sòls, sobretot al voltant de les plantes, i tenen una funció important en la reconversió de matèria orgànica en inorgànica. Igualment, n’hi ha molts que s’utilitzen en la producció industrial de begudes, com ara la cervesa o el vi, d’aliments, com el pa i el formatge, o de diversos tipus d’antibiòtics o alcohols. Aquest tipus de fongs no són agents infecciosos. Tanmateix, però, algunes d’aquestes espècies poden contaminar els aliments, produir bolets verinosos o causar reaccions de tipus al·lèrgic en l’home.
Al contrari, només algunes espècies de fongs, pels volts d’unes 100, són capaces d’establir-se en l’organisme dels animals o de l’ésser humà i provocar-hi diversos tipus de micosis o malalties infeccioses ocasionades per fongs. Quan els fongs s’estableixen en la pell o les mucoses de l’organisme, el trastorn que ocasionen s’anomena micosi superficial o externa; quan ho fan en els teixits interns, la malaltia que provoquen s’anomena micosi profunda o sistèmica.