Epistaxi

L’epistaxi, anomenada també rinorràgia o hemorràgia nasal, consisteix en la pèrdua de sang a través de la mucosa de les fosses nasals, que normalment s’exterioritza pels orificis nasals, per bé que també pot baixar per la faringe i ésser deglutida.

L’epistaxi es presenta quan algun dels vasos sanguinis que irriguen la mucosa nasal s’esquinça. Tanmateix, no sempre representa un símptoma de malaltia, ja que moltes persones que no pateixen de cap trastorn, especialment els infants, tenen epistaxis repetides de poca intensitat que no causen alteracions; en la majoria dels casos aquestes epistaxis són de causa desconeguda, però també solen ésser degudes als traumatismes nasals i al costum de posar-se el dit al nas. D’altra banda, els objectes estranys també poden lesionar la mucosa nasal en aquest sentit.

En altres casos, l’epistaxi es produeix a conseqüència d’alguna malaltia de les mateixes fosses nasals o d’un trastorn general de l’organisme. Les malalties nasals que n’originen més sovint són les rinitis i les sinusitis, però les epistaxis també poden constituir una manifestació d’alguns tumors nasals o de rinofaringe. Entre les malalties generals que causen epistaxis destaquen per la freqüència amb què ho fan la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi i les malalties cardíaques, com ara la insuficiència cardíaca dreta. En algunes malalties vasculars i determinades alteracions sanguínies de la coagulació, les epistaxis repetides poden constituir el símptoma principal. També en poden originar els tractaments amb anticoagulants i els trastorns de la coagulació deguts a malalties hepàtiques, com és la cirrosi hepàtica. Fins i tot poden causar epistaxis algunes infeccions generals com ara la febre tifoide i la grip.