Meteorisme o flatulència

És anomenada meteorisme o flatulència la distensió del tub digestiu deguda a l’acumulació de gasos a l’interior.

El tub digestiu acull diversos tipus de gasos, que es localitzen principalment a l’estómac i l’intestí gros. L’estómac conté fonamentalment aire, que hi entra amb el bol alimentari i la deglució de saliva, i que se situa a la regió del fundus, on es forma una gran bombolla. A l’intestí gros es troben, entre d’altres, gasos produïts per la descomposició del suc pancreàtic i gasos elaborats per la flora intestinal, és a dir, els bacteris que es localitzen a la llum intestinal, en metabolitzar diversos tipus de substàncies nutritives, sobretot hidrats de carboni. En condicions normals, aquests gasos no s’acumulen, ja que s’expulsen de manera seguida amb l’emissió de ventositats a través del conducte anal i també perquè són absorbits en la circulació sanguínia i eliminats després juntament amb l’aire exhalat.

El meteorisme es produeix quan per alguna raó s’incrementa la formació o l’entrada de gasos, com s’esdevé majoritàriament quan s’empassen quantitats importants d’aire, o quan es consumeixen quantitats elevades d’hidrats de carboni, o quan els gasos no són eliminats de manera suficient, ja sigui perquè el trànsit intestinal es troba blocat o bé perquè, a causa d’un procés inflamatori, els capil·lars sanguinis de la mucosa intestinal no els poden absorbir.

El meteorisme se sol manifestar amb distensió abdominal —de tot l’abdomen o d’un sector—, dolor abdominal i, sovint, singlot, palpitacions, i sensació de dificultat respiratòria, especialment després dels àpats.