OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Gran Diccionari de la llengua catalana

Pirosi

És anomenada pirosi una sensació de cremor que es percep al centre del tòrax, per darrere de l’estern, i que es produeix en el cas de reflux gastro-esofàgic, és a dir, quan una part del contingut gàstric, ric en substàncies corrosives com l’àcid clorhídric, puja anormalment cap a l’esòfag.

La pirosi es pot presentar ocasionalment en persones sanes, en general després d’àpats abundants. Quan és reiterada, però, sol ésser deguda a una fallada en l’esfínter esofàgic inferior, que roman anormalment relaxat després de la deglució. Les causes més freqüents de pirosi són l’hèrnia de hiat, i l’excés de secreció d’àcid clorhídric per part de la mucosa gàstrica, com s’esdevé en moltes persones que pateixen d’úlcera pèptica.

La pirosi se sol desencadenar després dels àpats, quan la persona adopta una posició horitzontal o inclina el tronc cap endavant, per exemple per lligar-se els cordons de les sabates, circumstàncies en què el contingut gàstric no ha de superar la força de gravetat per a pujar fins a l’esòfag. Això no obstant, en els casos més greus es pot presentar en qualsevol posició.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...